Nya låtar ute!!



Tänkte avrunda veckan kort och gott, med att bjuda er på nya låtar... Först ut har vi två låtar från Scarface kommande album Emeritus:



-  one love  - Eff to the K ;)



Veckans recensioner (v48)




Jedi Mind Tricks - A History of Violence





Först ut denna vecka har vi den hårdrappande trion Vinnie Paz, Jus Allah och Stoup (producent/dj), som bildar gruppen Jedi Mind Tricks. Har du hört någon av deras skivor, från debuten "The Psycho-Social, Chemical, Biological, and Electro-Magnetic Manipulation of Human" (1997) till "Servants In Heaven, Kings In Hell" (2006), så vet du vad som väntar. Bara titlarna får en att undra vad fan dom håller på med. Jo, jag ska säga dig vad dom håller på med - något utav de hårdaste och mörkaste som du kan stöta på inom hiphopen. Blir ni rädda?! Bra, det var meningen också.


JMT visar direkt från början av det nya albumet, History Of Violence, att dom inte har ändrat på sin stil. Jo, en grej har förändrats - Jus Allah är tillbaks i gruppen för första gången sen skivan "Violent By Design" (1998), men annars är sig allt likt. Vinnie fortsätter att kicka sina sedvanligt brutala och smått sadistiska rapp ("I am the annihilator, put apocalypse on lines of paper/ We can go toe to toe and see who's rhyme is greater/ I don't think you ever wanna step inside the chamber/ I don't think you wanna see inside the eyes of Vader..."), samtidigt som Stoup.. Ja, vad ska man säga, Stoup leverarar sjuka beats, som på Monolith eller den intelligenta Trail of Lies, och bevisar åter igen att han är en utav dom bästa och mest understattade producententerna inom hiphopen idag.


Gillar du gangsta shit... glöm det. Detta är gansgta-rap gånger två mätt i hårdhet, alltså riktitg harcore hiphop. Och vet du vad det bästa med JMT och deras skivor är? Låtarna handlar om allt mellan himmel och jord förrutom just klychig rap om cash och knulla brudar.  



Lyrik: 4.5/6    Beats: 5/6          Totalt betyg: 4.5/6 






T.I. - Paper Trail





Vi vänder oss 360 och blickar mot Atlanta och T.I. - "söderns Jay-Z" (som han oftast kallas för). Det är inte alltid lätt att göra en comeback efter upprepade problem med lagen, förluster av nära och kära (dotter och bästa kompis) och andra personliga motgångar som drabbat denna herre på sistånne. TI lyckas svälja allt detta och är fast besluten på att bjuda oss på ett mer personligare, än vanligt, sjätte album. Det är en sak jag inte förstår dock. Varför ge ut hela 6 singlar innan själva albumet ens hade kommit ut? Nåja, låt oss ta en titt på det.


TI är rappmässigt stark och det bevisar han direkt på albumets intro 56 barz. "Paper Trail" bjuder på låtar för alla smaker. Du hittar personliga My life your entertainment och Slide show, eller klubbvältare som den Swizz Beats proddade Swing ya rag. Varför inte skryta lite i den Kanye-producerade Swagger like us (officiel video) tillsammans med demonrapparna Lil Wayne och Jay-Z. Denna kan helt klart vara en av kandidaterna till "årets låt" när hiphop 2008 summeras i december. Till och med, den löjligt irriterande, Live your life lyckas T.I. och Rhianna rädda med sin sköna rap, respektive sång (den blir ändå uttjatad tack vare NRJ). Ett stort minus är ett antal utfyllnadslåtar på skivan (bl.a. Every chance i get) som han lika gärna kunde ha skippat.


Vad ska man säga... T.I, you've done it again. Med hjälp utav grymma producenter, gäster och sina ärliga, från-botten-av-mitt-hjärta texter så får han behålla sin självutnämnda titel, "King of The South", åtminnstånne ett tag till.



Lyrik: 4/6    Beats: 4/6          Totalt betyg: 4/6 


Whatever You Like (videon till singeln)
No matter what (musikvideo)






Q-Tip - The Renaissance





Under 90-talet när A Tribe Called Qest var som störst var jag bara ett barn. Precis som alla barn som lyssnar på rap så tyckte man mest om dom "coola" rapparna, som Snoop eller Biggy. Inte "vuxen-rap" över jazziga beats som Tribe kom med. Det var först långt efter att dom splittrades, 1998, som jag lärde mig att uppskatta deras musikaliska geniallitet. Som en av gruppens medlemmar var Q-Tip först ut med en soloskiva efter splittringen, men det skulle dröja hela nio år till uppföljaren - "The Renaissance".


Det första jag lägger märke till är att skivan "bara" innehåller tolv låtar, men ni vet mycket väl att det inte alltid är kvantitet före kvalitet. I detta fall stämmer det mycket bra. Q-Tip radar upp den ena härliga låten efter den andra och när man tror att det inte kan bli bättre så dyker det upp mästerverk som Dance on The glass och J-Dilla producerade Move (officiel video). Alla vet ju att Q-Tip + Dilla(R.I.P.) inte kan resultera i något annat än högklassig hiphop (checka in t.ex. den förra skivans två singlar Breathe and Stop och Vivrant Thang). Albumet avslutas med låtar som Life Is Better (feat. Norah Jones) - en kärleksförklaring till Hip-Hopen.


Just när jag trodde att Nas och Lil Wayne skulle slåss om titlen "årets album" så dyker det upp en tredje kandidat, och just när jag trodde att det var 2008 så får "The Renessaince" mig att tro att vi är tillbaks i hiphopens gyllene era. Q-Tip ger oss rak-på-sak hiphop, utan massa konstigheter, utan massa skryt om hur bättre han är än andra, eller klagosång om hur hiphop var bättre förr. Han vet om att han är en legend i gejmet och att han inte har något kvar att bevisa. Till alla Tribe-fans som har längtat till denna skivan - ni har något som ni kan stilla er hunger med till 2017... dvs. nästa gång han ger ut en skiva?


Lyrik: 4.5/6    Beats: 5.5/6          Totalt betyg: 5/6 


Getting Up (musikvideon till fösta singeln)







Viktigt info...



Som ni kanske har märkt så har jag lagt till nya kategorier (audio & video och webbradio) i menyn längst till höger, som kommer att uppadetas efterhand. Nu till helgen lägger jag upp lite nya heta låtar och videos, men redan imorgon kommer det 3 nya recensioner - håll utkik!!

ps. söker en person som vill recensera RnB albums. är det något för dig, holla..  =D


-one love -



HipHop-radio på webben



P3 är helt klart den grymmaste radiokanalen när det kommer till hip hop, där vi har hela 4 programm att lyssna på. Jag snackar givetvis om P3 Hip Hop, P3 Soul, Din Gata och P3 Street som sänder dygnet runt. Allt på svenska!

  • P3 Hip Hop är ett 2 timmars program med ett nytt tema varje väcka och sänds varje tisdag 22-00. Programledarna är inga mindre än Timbuktu och Dj Amato. Denna veckans tema är om låtar från BROOKLYN.
  • P3 Soul har ett liknande koncept som d.o. Programledaren är ingen mindre än hiphopexperten och P3s legendar  - Mats Nileskär, som varje vecka bjuder på teman i from av intervjuer och biografier av diverse rnb och rap artister.  Denna veckan står Jazmine Suillivan och Roots i fokus . Alltså, varje söndag 22-00.
  • P3 Street är ett 24/7-program, utan programledare och reklamer, som spottar ur sig de senaste inom RnB och Rap. P3 StreetMix är en del utav P3 Street där Dj Taro bjuder på gryma hiphop-mixar en gång i veckan. NI kan höra på dom fyra senaste: (från) 22 november  -   15 november  -  1 november   -  25 oktober.
  • Din Gata. All beskrivning är överflödig - ALLA TALAR SKÅNSKA!







 

The Legend: Nasty Nas - Untitled






Då var det dags för mig att skriva några rader om Nasir Jones (mer känd som Nas,) som är aktuell med nytt material. Jag snackar så klart om albumet Untitled. Kommer dock inte betygsätta det nu, mest på grund av att det finns massa nyare skivor som står på tur före denna. Men hade jag gjort det så hade skivan fått jävligt höga betyg, för så bra är den. Så bra är Nas! Det har han varit sen han kickade sin första vers på Main Source's hit Live at the Barbeque (1992).
Från början var det tänkt att Untitled skulle ges ut under namnet N.I.*.*.ER. Uppenbart så väckte titeln en stor debatt vilket ledde till komplikationer och ett namnbyte. Som du kanske redan märkt så är Nas inte den genomsnittliga och politiskt korrekta MCn. Under hela hans karriär har han gjort innovativa låtar, med bra beats, samtidigt som texterna oftast är samhällsmedvetna, vilket gör att man tänker till som lyssnare. Untitled är inget undantag och jag ger er här ett urval av låtar från ett av årets bästa album:


Nas - Be A Ni**er Too [officiel musikvideo]
Nas - Hero [video]
Nas - Make the world go around - feat. Chris Brown & The Game
Nas - Sly Fox [video]




Videos (diskografi) 1994 -2008:


The World is Yours
(debutskivan & klassikern Illmatic 1994)
- klassiker
Street Dreams (It Was Written - 1996) - upfföljaren It was written.
Hate Me Now (I Am... - 1999)
Nastradamus (Nastradamus - 2000)
Got yourself a gun (Stillmatic -2001) diss mot bardomsvännen Jay Z .
Made you look (God's Soon - 2002)
Just a Moment (Streets's Disciple - 2004)
Black Republicans feat Jay-Z (Hiphop is Dead - 2006)



.. sist men inte minst, som om det inte vore nog,  bangern Hustler's feat The Game och återföreningen live på scen med Jay Z efter deras långa beef.











Nya länkar uppe!



Har satt upp nya länkar som kan komma bra till hands. Ta en titt i menyn till höger! Du hittar bland annat länk till Whoa - sveriges största hiphop community - där du kan disskutera lite allt möjligt med hiphopintresserade personer runt om i landet. Det finns även länk till en hiphop ordbok, där du kan slå upp uttryck och "slang" som används flitig inom rappen.

Veckans recensioner (v.47)





Heltah Skeltah - D.I.R.T.
 




Med två klassiker i bagageluckan, Nocturnal (1996) och Magnum Force (1998), gör den legendariska duon Sean Price och Rockness Monster (aka. Ruck & Rock) här comeback efter 10 års frånvaro med skivan D.I.R.T. Dom har alltid kompletterat varandra mycket bra, Sean P med sina finurliga lines och Rock med den djupa rösten och den råa stilen. I D.I.R.T. kör på med samma till och formula både på gott och ont.
Om du gillade deras tidigare skivor så kommer särskilt tycka om låtar som That’s Incredible eller So Damn Tuff med de typiska synth-slingorna på dom hårda beatsen falla dig i smaken, men lite mer nyskapande hade ju inte skadat. Tillhör du däremot en av dom som gick på dagis när Heltah var som störst så kommer du antingen älska eller hata skivan.

Lyrik: 4/6    Beats: 4.5/6          Totalt betyg: 4/6 


Heltah Skeltah - Ruck N Roll (videon)





Black Milk - Tronic




Tillhör du den skaran som gillar Detroit-hiphop och rappare a la Royce eller beats a la J Dilla så kommer du älska beat-makaren/rapparen Black Milk och hans skiva Tronic. Influerad av dom båda ovannämnda herrarna skapar Black banger efter banger och fortsätter i allra högsta grad bidra till att staden lyser allt starkare på hiphop-kartan.
Den kanske starkaste låten på skivan måste vara The Matrix, med de impressiva gästerna Pharoahe Monch, Sean Price och Dj Premier (som står för scratchen i refrängen). En annan låt som helt enkelt inte går att hata är Losing Out som gästas av ingen mindre än Royce da 5’9 med sin verbala överlägsenhet.
Lyckades du missa debutskivan "Popular Demand" så är detta ett ypperigt tillfälle att göra sig bekant med nått utav det bästa som kommit från detroit-hiphopen i år.


Lyrik: 4/6   Beats: 5/6          Totalt betyg: 4.5/6


Black Milk - Drummer some (video)





Yo, wudd up y'all.. what's crackin - The Intro




Tänker inte börja med att presentera mig, för detta kommer inte vara en bolgg om hur ballt mitt liv är (your loss), eller om hur bra/dåligt jag mår. Sådana finns det redan gott om, dessutom så har man ju sina nära och kära för sånt. I värsta fall finns det ju psykologer till hands... om så önskas.  Precis som titeln antyder kommer detta istället att handla om the best of both worlds - i mitt fall musik (hiphop & RnB).


Ok, då kickar vi igång på riktigt...


Vad blir det första temat då? Jo, hiphop såklart - min första kärlek. Började lyssna på hiphop runt 93-94 när jag lånade Snoop Doggy Doggs och Wu Tangs debutalbum av en kompis. Sen dess har bara sånn musik kunnats höra hemma i min stereo. Det var på den tiden då det innebar att den bästa rapparen var = mest antal sålda skivor, då man längtade efter att gå till skivbutiken för att få höra eller köpa det senaste som kom ut. De va tider det. Nuförtiden gäller inte detta.  Som allt annat så förändras även begreppet hip-hop, tyvärr mot det sämre.  Som Biggie sa en gång i tiden - "More money, more problems".
Många av dom grymmare MCs tvingas gå indipendet, för att den stora massan (dom okunniga) är så jävla kåt på rappare som skrivit på för stora skivbolag, som i sin tur tvingar dom att ändra om sin stil så att det ska låta mer "poppigt".  Resultatet blir clownerna ni bl.a. kan se på MTV. Nämner inga namn, men jag ska inte dra alla över samma kam heller. Det finns så klart undantag, som t.ex. my man Jigga och Lil Weezy så klart. Jo, du anade rätt - jag snackar om Jay Z och Lil Wayne. Dessa två herrar t.ex. har lyckats kombinera grymma skillz på micken med bra komerciella album utan att ha ändrat på sin stil för mycket.  Lil Wayne har ju t.o.m. bara blivit bättre och bättre. Relaterar då till tiden med Hot Boyz, då Juvenile och B.G. sken som starkast.

Ja, ja.. i alla fall. För att göra en lång historia kort så säger jag till alla äkta hiphop skallar - ge inte upp hoppet! Det finns massvis med bra MCs kvar som inte alltid syns till på dom stora tv-kanalerna. Gäller ju bara att leta lite, eller som Fat Joe brukade säga en gång i tiden "Dig in the crates, bitch". Själva poängen med temat, mitt mål, är att ge er en hjälpande hand och försöka leda er fram till dom olika oaserna i denna hiphop öken.


Med detta sagt ,så ska jag inleda med mini-recencioner på två nya album som jag lyssnat på denna veckan. Jag snackar om Black Milks andra fullängdare "Tronic" och den efterlängtade combacken av gruppen Heltah Skeltah, med albumet D.I.R.T. (Da Incredible Rap Team)...

.. to be continued


one love


RSS 2.0